Iparművészeti Múzeum könyvtára - Könyvtári gyűjtemény
Könyvtári gyűjtemény

 

Az országos szakkönyvtári feladatokat ellátó nyilvános könyvtári gyűjtemény több mint 80 ezer dokumentummal, az 1850-es évektől napjainkig megjelent magyar és egyetemes iparművészeti tárgyú könyvekkel és folyóiratokkal áll olvasói rendelkezésére.

Az Iparművészeti Múzeum Könyvtára 130 éve folyamatosan gyarapodó gyűjtemény, fő gyűjtőköre az iparművészetek története és az iparművészeti technikák irodalma. Állománya Magyarországon egyedülálló, európai viszonylatban is jelentős a magyar nemzeti díszítőművészet törekvéseit bemutató kiadványok teljes gyűjteményét és a 19–20. század fordulójának angol, francia, német szakirodalmát tekintve.

A könyvtár állománya napjainkban több mint 60 ezer kötet könyv és 20 ezer folyóirat (1500 folyóiratcím).
A 19. század második felében és a 20. század elején kiadott mintalapok gyűjteményünk különleges értékű darabjai. Az érdeklődő az iparművészeti ágak (textil, kerámia, üveg, bútor, bőr, ötvösség) bőséges szakirodalmát találja meg könyvtárunkban.


Nagyon gazdag gyűjteményünk viselettörténettel, enteriőrrel, lakberendezéssel foglalkozó szakirodalma is.
Mindegyik művészeti ágon belül megtalálható valamennyi díszítő eljárás és az ornamentika témája, amely tekintélyes mennyiségű és színvonalú irodalmával az egyik legteljesebb gyűjteményrész.
A kutatást kiegészítő segéd- és társtudományok irodalma is jelentős (általános művészettörténeti, művelődéstörténeti, néprajzi, genealógiai, heraldikai kézikönyvek), az egyes iparművészeti ágak jegykönyveinek gyűjteménye pedig egyedülálló.

Az Iparművészeti Múzeum Könyvtárának olvasói: kutatók, iparművészek és formatervezők, művészettörténeti-iparművészeti tanulmányokat folytató egyetemisták és főiskolások, gyűjtők és egyéb érdeklődők.

A könyvtár...

Szavazás
Szavazás a portálról.

a. Nagyon jó!
b. Közepes
c. Gyenge.