Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Könyvtára

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem könyvtára

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem az iparművészetek szellemi műhelyeként a tradicionális iparművészet oktatás mellett a designer, építész és vizuális kommunikáció tervező képzésnek is helyet ad. 


Elődje, az Országos Magyar Királyi Mintarajztanoda és Rajztanárképezde 1880-ban alapított műfaragászati tanműhelyébôl fejlődött ki az Iparművészeti Iskola. A második világháborút követő átszervezések után az iskola 1946-ban Iparművészeti Akadémia néven kezdte újra működését. Az 1948-ban főiskolai címet elnyerő Iparművészeti Főiskola sikeres működésének hivatalos elismeréseként 1971-ben egyetemi rangot kapott. Fennállásának századik évfordulójára az oktatás a vizuális művészetek legnagyobb részét már magában foglalta, és a könyvtár gyűjtőköre folyamatosan bővül.

A MOME könyvtára fontos helyet foglal el a hazai művészeti könyvtárak között, elsődleges feladata azonban az egyetemen folyó képzés szakirodalmi hátterének megteremtése. A könyvtár feladata az iparművészeti szakirodalom valamennyi hazai publikációjának gyűjtése, továbbá az oktatási profil folyamatos bővülését követve a téralkotás, tárgyalkotás, képalkotás szakirodalma mellett a művészetpedagógia és a menedzsment témája is fontos része gyűjtőkörének. 

A gyűjtemény jelenleg több mint 60 ezer dokumentumot számlál, a kurrens nyomtatott folyóiratok száma 132. Egyre jelentősebb és növekvő az online módon elérhető szakirodalom, valamint a korszerű szakmai tájékoztatás követelményeinek megfelelően a web alapú tájékoztatás jelentősége is megnőtt.

A könyvtár...

Média

Tovább a könyvtár képeihez!

Nézd meg a könyvtárat a Facebook-on!